Semnalul unei scindări ireparabile

Conform celor mai multe dintre opiniile exprimate în mediile timişorene, susţinătorii de centru-dreapta din Timişoara sunt definitiv scindaţi între cei care acceptă o continuitate în administraţia Robu şi cei care nu vor să mai crediteze un nou mandat al actualului primar. O confirmare explicită a acestei tendinţe vine din chiar platforma social-media preferată de actualul primar.

Pe unul dintre grupurile publice de Facebook constituite în Timişoara, Oglinda Timişoarei, a fost generată o consultare în social-media (numită impropriu sondaj) cu privire la preferinţele de vot în alegerea primarului. Dintre cei ce fac parte din acest grup (peste douăsprezece mii) aproape cinci sute au ales să răspundă întrebări, indicând o alegere pentru un potenţial candidat la primărie. Sigur, consultarea nu este reprezentativă pentru populaţia cu drept de vot din oraş, şi nici pentru segmentul de alegători care vor alege să voteze în 5 mai 2016 viitorul primar. De exemplu, cei care au indicat alegerea pentru unul dintre numele celor care reprezintă PSD sunt mult prea puţini în totalul celor care au răspuns (puţin sub 10% alegeri cumulate). 

Aş remarca "din prima" faptul că postacii care vin cu comentarii la acest sondaj, apărând măreţele realizări ale administraţiei Robu, îşi fac datoria cu prisosinţă. Cea de postac ce aprijină o anumită grupare. Atacă furibund ideea de independent şi apără moderat actuala conducere a administraţiei locale. Prin urmare, comentariile sunt profund viciate de postaci, ne interesează foarte puţin.

Sigur că atacurile postacilor au o directă legătură cu rezultatele intermediare ale acestei consultări pe social-media. Rezultate care dau câştigător un ipotetic independent. Opţiunile pentru acest independent se situează peste numărul de opţiuni exprimate în favoarea actualului primar (250 la 180). Pe lângă acestea, mai vin şi alte aproape 40 de alegeri pentru candidaţi ai PSD, indicaţi nominal (evidentă subreprezentare a zonei de centru-stânga). 

Sunt situaţii în care unele detalii şi mici semnale fac mult mai mult sens decât cele mai strălucitoare titluri de prim-plan. Exact la fel se întâmplă şi în această consultare. Cel mai puternic semnal de alarmă (pentru actualul primar) care se vede în această consultare de social-media nu este legat strict de numărul de opţiuni în favoarea unui ipotetic candidat independent (care îl şi plasează pe primul loc pe independent) ci, mai ales, e legat de persoanele care au ales ipoteticul candidat independent, în defavoarea actualului primar. Sunt mai ales voci şi personalităţi cunoscute din Timişoara, afiliaţi unei anumite tradiţii militante de centru-dreapta, nemulţumiţi de prestaţia actualului primar. Nefiind însă convinşi, din păcate, nici de cei câţiva reprezentanţi de stânga amintiţi în listă.

Nemulţumiţii sunt foarte greu de întors, o ştie şi cel mai tânăr specialist în comunicarea politică. Investiţia de timp şi efort pentru a determina transformarea unei aprecieri puternic negative faţă de un competitor politic în apreciere pozitivă şi chiar în acţiune de susţinere poate să ajungă de zeci de ori mai mare decât efortul de a obţine o apreciere pozitivă din partea unui iniţial nehotărât, sau chiar indiferent. 

Se pare că actualul primar are o mare problemă. Scindarea ireparabilă a segmentului de susţinători de centru-dreapta. Iar subiectul acesta chiar merită toată atenţia, mai ales din partea posibililor independenţi şi a grupărilor de centru-stânga, cei care ar putea să se concencentreze şi să găsească o posibilă variantă câştigătoare în faţa actualului primar, varianta aşteptată.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trista zi a tinerilor

(de)compromis

Când se va bloca economia Timişoarei şi Aradului? Ce se poate face? Despre previzibila criză socială nu vorbeşte nimeni?

Aglutinarea fragmentelor de adevăr și minciună. O fantomă bântuie agenda publică: Statul Paralel.

Pâine şi circ, sezonul 2016

Cum se negociază o majoritate?

Foto, video şi scurte note (la cald) despre Revolution Festival 2016

Parlamentare 2016: Ponta vs Blaga în Circumscripţia electorală 37 Timiş

[ CARTEA DE SÂMBĂTĂ ] Citind "Femeia cu Părul Roşu"

Madonna la PSD