Democraţia şi solidaritatea, premisele unui nou centru de dezbateri ale stângii


Timişoara a fost alegerea grupului de iniţiativă DEMOS, care a organizat o nouă dezbatere a stângii, după cele din Bucureşti şi Cluj-Napoca.

Organizată într-un spaţiu neconvenţional, dovedit ca prielnic dezbaterilor colocviale, în cafeneaua întreprinderii sociale Reciproc (situat chiar la intrarea străzii pietonale Mărăşeşti), întâlnirea stângiştilor tineri a fost condusă de universitarul Claudiu Crăciun, care a reuşit un bun slalom intelectual printre ideile politice şi economice ale noii stângi europene, pentru ca cei prezenţi să intre în fondul temei propuse: Alternativele economice pentru România.

Subiectul nu este nici cel mai provocator şi nici cel mai simplu de tratat, însă prezenţa în dezbatere a profesorului Cornel Ban, profesor asistent de economie politică internaţională în SUA, autor al studiilor "Dependență și dezvoltare. Economia politică a capitalismului românesc" (Tact, 2014) şi "Ruling Ideas: How Global Neoliberalism Goes Local" (Oxford University Press, 2016), a dinamizat mult întâlnirea.

Cornel Ban a adus în discuţie capitole esenţiale pentru dezbaterea specifică pentru noua stângă, aşa cum este tema redefinirii competitivităţii prin integrarea atributelor sociale, sau noua abordare a raportului dintre capital şi muncă. Profesorul Ban a surprins printr-o propunere foarte concretă: România ar trebui să intre în cercul restrâns al ţărilor europene ce au o bancă centrală de dezvoltare, deţinută de stat, prin care să fructifice finanţările semnificative disponibile la Bruxelles pentru finanţarea dezvoltării. Propunerea concretă a făcut trimitere la unificarea băncilor de stat româneşti, Eximbank şi CEC, consolidarea unei singure şi puternice bănci centrale pentru dezvoltare deţinută de statul român, prin care ne-am alătura celor patru ţări europene care aplică acest model, adică Italiei, Spaniei, Germaniei şi Franţei. Programul de la Bruxelles pentru finanţarea europeană a investiţiilor publice pentru dezvoltare cere statelor ce vor să acceseze fonduri de dezvoltare să deţină sau să consolideze o bancă centrală dedicată dezvoltării. În mod clar, observaţia profesorului Ban este corectă şi oportună.

DEMOS pregăteşte următoarele dezbaterii propuse de noua stângă, urmând să facă turul marilor oraşe, dar şi o Şcoală DEMOS, un program permanent de (auto) educare şi dezbatere pe teme economice, sociale, de mediu şi politice.

Carta DEMOS este precisă, deschisă, flexibilă şi directă, susţinând cele mai prezente idei din dezbaterile propuse de stânga europeană:

Platforma Demos îşi asumă următoarele valori: egalitate, echitate, libertate, solidaritate, sustenabilitate, integritate, participare, toleranță, dialog, bună guvernare, transparență, competență, non-violență.

Sprijinim orice iniţiativă comunitară, civică, culturală sau de alt tip care promovează sincer aceste valori.

Promovăm dezbaterea publică rațională, incluzivă, bazată pe idei și argumente.

Încurajăm gândirea critică și sprijinim vocile care nu pot răzbate în sfera publică din cauza diverselor bariere materiale, sociale sau culturale.

Milităm pentru o societate centrată pe respectarea tuturor drepturilor omului, așa cum sunt ele recunoscute în cartele, tratatele, convențiile și celelalte documente internaționale.

Susținem ferm egalitatea dintre femei și bărbați în toate domeniile.

Sprijinim şi ne solidarizăm cu toate persoanele ale căror drepturi sunt încălcate.

Sancționăm orice discriminare şi abuz împotriva cetăţenilor şi în special împotriva celor vulnerabili.

Suntem responsabili față de natură și faţă de generaţiile următoare.

Promovăm participarea, cooperarea și diversitatea în interiorul și în afara Platformei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trista zi a tinerilor

(de)compromis

Când se va bloca economia Timişoarei şi Aradului? Ce se poate face? Despre previzibila criză socială nu vorbeşte nimeni?

Aglutinarea fragmentelor de adevăr și minciună. O fantomă bântuie agenda publică: Statul Paralel.

Pâine şi circ, sezonul 2016

Cum se negociază o majoritate?

Foto, video şi scurte note (la cald) despre Revolution Festival 2016

Parlamentare 2016: Ponta vs Blaga în Circumscripţia electorală 37 Timiş

[ CARTEA DE SÂMBĂTĂ ] Citind "Femeia cu Părul Roşu"

Madonna la PSD