Parlamentare 2016: Ponta vs Blaga în Circumscripţia electorală 37 Timiş



În Circumscripţia 37 Timiş, acum patru ani, rezultatele coabitării politice PSD cu PNL dădeau un rezultat fabulos pentru această alianţă (13 mandate din 20 adjudecate în Timiş au fost ale USD). 

Dintre toate aceste 20 de mandate confirmate în Circumscripţia 37 Timiş, oamenii ce făceau parte direct din echipa lui Ponta erau doar doi. Din echipa Blaga, între cei care au adjudecat mandate de parlamentari se aflau tot doi noi aleşi, alături de senatorul Blaga, mandatat la redistribuiri, dintr-o postură inferioară de pierzător al scrutinului în colegiu.

Relativ avantaj al echipei Blaga în 2012.

    sursa datelor: opiniatimisoarei.ro


În 2016 se prefigurează un net avantaj al oamenilor ce fac parte direct din echipa Ponta. Un (posibil) viitor senator şi trei deputaţi PSD (dacă nu chiar patru, rămâne de văzut), reprezentând poziţii eligibile ale listei PSD în Timiş la parlamentarele 2016, fac parte din primul cerc de aliaţi şi militanţi ai echipei Ponta. Dintre aceştia, în cazul în care Ponta va ajunge Prim-ministru, cu siguranţă cel puţin doi, dacă nu toţi patru, vor fi nominalizaţi pentru funcţii guvernamentale. Toţi patru fac parte din echipa tinerilor din PSD-ul condus de Ponta, au şi experienţa politicii şi administraţiei, jucând de ani de zile roluri importante în angrenajul central sau local şi judeţean. În plus, sunt oameni cheie în angrenajul politic condus de actualul preşedinte al Consilului Judeţean Timiş. Vor forma o echipă unită şi foarte puternică în sprijinul lui Ponta, în (aproape) orice situaţie, dar mai ales în cazul în care acesta va fi nominalizat pentru un nou mandat de Prim-ministru.

De partea cealaltă, în echipa Blaga, lucrurile nu stau atât de bine în Timiş. Din lista potenţialilor eligibili la parlamentarele din 2016, Blaga a rămas cu doar doi potenţiali aliaţi interni, ambii potenţiali deputaţi. Asta fără să însemne că ceilalţi candidaţi eligibili de pe lista PNL pentru aceste alegeri parlamentare sunt cumva grupaţi în altă echipă bine structurată în jurul unui lider, viitor premier. La PNL stilul politic al primarului Timişoarei îşi spune cuvântul, iar contribuţia echipei de parlamentari ce o să fie validată în alegerile din 11 decembrie în Timiş o să fie minimă în viitorul guvern (poate doar cu o singură excepţie).

Jocul acestei campanii electorale în Timiş se duce între aceste două echipe, ale celor doi foşti preşedinţi de partide, lideri politici de facto, dar care, aşa sunt vremurile, nu au funcţii în PSD şi PNL în prezent, având însă fideli susţinători în jucătorii de talie locală, componenţi ai echipelor executive din umbră ale celor două partide mainstream, echipe ce se pregătesc pentru viitorul montaj al structurilor guvernamentale.

Pentru ca interesul viitoarei Capitale Culturale Europene din 2021 să fie recunoscut şi validat în noul ciclu parlamentar şi guvernamental, va fi important ca aceste două echipe de parlamentari de Timiş să fie public atrase pentru a orienta susţinerea guvernamentală spre finanţarea celor patru ani de investiţii în Timişoara, investiţii cerute stringent de pregătirile pentru 2021. Probabil că acesta este primul obiectiv ca importanţă al unei echipe de influenţă politică şi publică pe care Timişul o va investi cu mandate de parlamentari în 11 decembrie 2016. Asta ar fi normal să fie şi prima temă pentru comunicarea politică a următoarelor două luni.




fotocredit: pressalert.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trista zi a tinerilor

(de)compromis

Când se va bloca economia Timişoarei şi Aradului? Ce se poate face? Despre previzibila criză socială nu vorbeşte nimeni?

Aglutinarea fragmentelor de adevăr și minciună. O fantomă bântuie agenda publică: Statul Paralel.

Pâine şi circ, sezonul 2016

Cum se negociază o majoritate?

Foto, video şi scurte note (la cald) despre Revolution Festival 2016

[ CARTEA DE SÂMBĂTĂ ] Citind "Femeia cu Părul Roşu"

Madonna la PSD