Scrisoare deschisă pentru NU la referendumul grec

Astăzi s-a dat publicității o scrisoare de susținere a Greciei, scrisoare semnată de mai mulți profesori, scriitori, jurnaliști și cercetători, prin care se solicită Uniunii Europene să revină la principiile democrației și se susține votul de respingere cu NU la referendumul din 5 iulie. 


Este al doilea mare manifest intelectual internațional în sprijinul Greciei, după cel din februarie 2015, prin care câteva sute de universitari și cercetători din întreaga lume atrăgeau atenție decidenților de la Bruxelles să negocieze cu seriozitate și cu înțelegere un nou acord pentru Grecia. Tocmai pentru că acel prim manifest nu a fost luat în considerare, ajungându-se la o previzibilă respingere prin referendum a pachetului nenegociabil de măsuri* pentru prelungirea acordului financiar de împrumut, apare acum al doilea manifest, mult mai dur:

"În ultimii cinci ani, UE și FMI au impus măsuri de austeritate fără precedent pentru Grecia. Rezultatele sunt negative. Economia a scăzut cu 26%, rata șomajului a crescut la 27%, șomajul în rândul tinerilor a ajuns la 60% și ponderea datoriei externe în PIB a crescut de la 120% la 180%. 

Catastrofa economică a dus la o criză umanitară, în care mai mult de 3 milioane de greci sunt sub pragul sărăciei.

În acest context, poporul grec ales guvernul condus de SYRIZA la 25 ianuarie, cu un mandat clar de a pune capăt austerității. În cadrul negocierilor care au urmat, guvernul a precizat că viitorul Greciei este în zona euro și UE. Cu toate acestea, creditorii au insistat asupra continuării măsurilor ineficiente ce le-au impus, refuzând să discute o ștergere a datoriei, astfel că, în cele din urmă, la 26 iunie, au dat un ultimatum Greciei pentru a o forța să adopte Pachetul de măsuri nenegociabile, urmărindu-se doar consolidarea austerității. 

În această situație, guvernul cere poporului grec să decidă viitorul țării în cadrul unui referendum care va avea loc duminica viitoare, pe 5 iulie. Credem că acest ultimatum dat poporului grec și democrației ar trebui să fie respins prin referendum. 

Referendumul grec conferă Uniunii Europene o șansă de a reveni la valorile iluminismului - egalitate, justiție, solidaritate - și la principiile democrației, pe care se bazează legitimitatea. Locul unde s-a născut democrația oferă Europei posibilitatea de a se reangaja față de idealurile sale în secolul XXI."

Primii semnatari ai scrisorii:

Etienne Balibar
Costas Douzinas
Barbara Spinelli
Rowan Williams
Immanuel Wallerstein
Slavoj Zizek
Michael Mansfield
Judith Butler
Alain Badiou
Chantal Mouffe
Saskia Sassen
Homi Bhabha
Wendy Brown
Eric Fassin
Tariq Ali
Ed Vulliamy
Christoff Menke
Dipesh Chakrabarti 
Claudia Moatti
Eduardo Cadava
Jean Comaroff
Daniel Loick
Marcus Rediker
Claudia Moatti
Ramin Jahanbegloo
Rajeswari Sunder Rajan
Lynne Segal 
Sandro Mezzadra
Walter Mignolo 
Joanna Bourke
Catherine Malabou
Fethi Benslama
Andreas Fischer-Lescano
Dirk Setton
Georg Lohmann
Lydia Liu 
Saree Makdisi
Stathis Gourgouris
Robin Celikates
Emily Apter
Kate Hudson
Dirk Quadflieg
Giacomo Marramao
Engin Isin
Pheng Cheah
Carlos M Herrera
Alfonso Iacono
Ariella Gross
Paddy McDaid
Robert Meister
Iain Chambers
Neni Panourgia
James Tully
Margarita Tsomou
Isidoros Diakides
Liza Thompson
Paul McNee
Sionaidh Douglas-Scott 
Bruce Robbins
Josef Früchtl
Alan Norries
Antonios Tzanakopoulos
Nicolas Countouris
Keith Ewing
Manfred Weiss
Akbar Rasulov
Gleider Hernández
Matthew Happold
Johan van der Walt
Kerem Oktem
Sandra Gonzalez-Bailon
Umut Oszu
Mavluda Sattorova
Gentian Zyberi
Richard Collins
Thomas Skouteris
Thanos Zartaloudis
Aris Katzourakis
Eleni Stamou
Gkikas Magiorkinis
Elinor Payne
Pari Skamnioti,
Ebru Soytemel
Eva Nanopoulos
Ilias Plakokefalos

*Pachetul nenegociabil de măsuri propus de creditori Greciei:

TVA unificat la 23%, inclusiv pentru restaurant, hoteluri şi catering, cu excepţia unei cote de 13% pentru produse alimentare de bază, energie şi apă, şi cu încă o excepţie, a unei cote de 6% pentru medicamente, cărţi şi producţii teatrale (urmând să fie anulate excepţiile de la plata TVA, inclusiv în cazul locuitorilor din insule, creşteri de TVA ar putea fi revizuite la sfârşitul anului viitor, în funcţie de încasări).

Adoptarea unei legislaţii mai restrictive în privinţa evaziunii fiscale.

Anularea subvenţiilor pentru combustibilul destinat agriculturii.

Reevaluarea taxelor pe proprietate şi creşterea încasărilor; scăderea pragului de la care începe să fie impozitat venitul personal.

Colectarea integrală a taxelor pe clinicile private de sănătate şi a taxei de clawback pentru anul 2014.

Reducerea bugetului apărării cu 400 de milioane de euro.

Introducerea taxării pentru reclamele difuzate de televiziuni.

Extinderea taxei de lux pe ambarcaţiuni recreaţionale de peste 10 metri lungime şi creşterea ei de la 10% la 13%.

Introducerea taxării pe jocurile de noroc (30%).

Scoaterea la licitaţie a licenţelor pentru 4G şi 5G.

Descurajarea puternică a pensionărilor anticipate; creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani până în 2022 (sau 62 de ani cu 40 de ani de contribuţie); finanţarea pensiilor suplimentare doar în funcţie de contribuţii; eliminarea graduală a tuturor excepţiilor finanţate de stat; modificarea şi unificarea legislaţiei care guvernează legătura dintre contribuţii şi beneficii în privinţa pensiilor; creşterea de la 4% la 6% a contribuţiilor de sănătate plătite de pensionari.

Reforma salarizării bugetarilor în sensul acordării salariilor în funcţie de responsabilităţi, calificări şi performanţe personale. Raţionalizarea grilei de salarii speciale. Alinierea legislaţiei diurnelor, concediilor şi altor avantaje salariale la normele europene.

Reforma şi autonomia institutului elen de statistică.

Adoptarea legislaţiei necesare pentru crearea unui fisc autonom, nesubordonat politic.

Combaterea activă a contrabandei cu petrol inclusiv prin adoptarea de legislaţie relevantă în domeniu; verificarea depozitelor şi tranzacţiilor bancare pentru depistarea evaziunii; promovarea plăţilor electronice.

Modificarea legislaţiei falimentului, inclusiv a celui personal, pentru a fi făcută mai uşor distincţia între datornicii “strategici” şi cei de bună credinţă.

Iniţierea unei consultări privind nivelul salariului minim, concedierile colective, negocierea contractului colectiv de muncă în conformitate cu practicile europene.

Măsuri pentru creşterea competitivităţii pe piaţa muncii; deschiderea profesiilor restricţionate acum (notari, ingineri, executori judecătoreşti etc.) și liberalizarea pieţei de transport pentru turişti, inclusiv ferry.

Privatizarea distribuitorului naţional de energie electrică.

Urgentarea vânzării aeroporturilor regionale către cumpărătorii care au câştigat deja licitaţiile de privatizare și continuarea procedurilor de privatizare în transporturi, inclusiv în cazul porturilor Pireu şi Salonic.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trista zi a tinerilor

(de)compromis

Când se va bloca economia Timişoarei şi Aradului? Ce se poate face? Despre previzibila criză socială nu vorbeşte nimeni?

Aglutinarea fragmentelor de adevăr și minciună. O fantomă bântuie agenda publică: Statul Paralel.

Pâine şi circ, sezonul 2016

Cum se negociază o majoritate?

Foto, video şi scurte note (la cald) despre Revolution Festival 2016

Parlamentare 2016: Ponta vs Blaga în Circumscripţia electorală 37 Timiş

[ CARTEA DE SÂMBĂTĂ ] Citind "Femeia cu Părul Roşu"

Madonna la PSD