Nu prea merge fără sindicat. Sindicatul sectorului cultural independent.



A rămas memorabilă faza cu jandarmii bătăuşi prezenţi în stradă în timpul protestelor din 2012, generate de cazul Raed Arafat, când au fost pe loc executaţi jurnaliştii de la "saitu' de cultură", urcaţi în dubă fără parlamentări. Aşa şi cu sectorul cultural independent în Timişoara.

De unde sunteţi, mah? Din sectorul independent? Ia hai, faceţi paşi la coadă, la coada finanţărilor şi a priorităţilor, că altceva nu meritaţi!

Cam ăsta e tonul şi cam asta e reacţia oficialilor din Primăria Timişoara şi Consiliul Local Timişoara faţă de mişcarea culturală independentă, adică faţă de toţi artiştii timişoreni care realizează produse culturale fără să fie angajaţii unei insituţii publice locale sau naţionale.


Astăzi s-au reunit o parte dintre reprezentanţii acestor militanţi ai sectorului cultural independent, mai ales ai celor din zona filmului. Au fost prezenţi reprezentanţi ai Asociaţiei Române a Filmului Independent (Timishort), ai Asociaţiei Documentor, Asociaţiei Simultan, Asociaţiei Marele Ecran, Asociaţiei Pelicula Culturală, a Centrelor Culturale Francez şi German, dar şi operatori independenţi, precum Florin Iepan sau Călin Meda.


Aşa cum a relatat şi presa, imediat după desfăşurarea întâlnirii, în mai multe comentarii, relatări şi articoleconcluziile discuţiilor au fixat un obiectiv foarte important, foarte urgent, strategic chiar pentru dezvoltarea culturală a oraşului: Timişoara este obligată să îşi cunoască şi să îşi aplice concret Strategia Culturală adoptată în 2014.

Această strategie prevede şi o jurizare obiectivă cu ajutorul experţilor a cererilor de finanţări pentru proiecte culturale, dar şi înfiinţarea unui Centru de Management a Proiectelor Culturale finanţate cu banii oraşului.

Cei prezenţi la întâlnire s-au arătat destul de sceptici cu privire la aplicarea imediată şi corectă a Strategiei Culturale în vigoare, discutând lipsa de apetit a consilierilor locali, a primarului şi viceprimarilor, a funcţionarilor din primărie, pentru modernizarea modului de lucru în domeniul finanţării sectorului cultural independent.

O idee bună, ba chiar foarte bună, se pare că este chiar coalizarea asociaţiilor şi actorilor din sectorul cultural independent, pentru a face presiune pe administraţia locală, pentru respectarea legii, proceduri transparente, pentru modernizarea modului de lucru şi stabilirea unui parteneriat real cu sectorul independent. Aceste presiuni pot să meargă până la cele mai avansate forme de luptă sindicală, în cazul în care autoritatea locală rămâne nepăsătoare faţă de revendicările acestui sector, revendicări aproape sindicalizate.

Vine vremea unui sindicat al sectorului cultural independent!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trista zi a tinerilor

(de)compromis

Când se va bloca economia Timişoarei şi Aradului? Ce se poate face? Despre previzibila criză socială nu vorbeşte nimeni?

Aglutinarea fragmentelor de adevăr și minciună. O fantomă bântuie agenda publică: Statul Paralel.

Pâine şi circ, sezonul 2016

Cum se negociază o majoritate?

Foto, video şi scurte note (la cald) despre Revolution Festival 2016

Parlamentare 2016: Ponta vs Blaga în Circumscripţia electorală 37 Timiş

[ CARTEA DE SÂMBĂTĂ ] Citind "Femeia cu Părul Roşu"

Madonna la PSD