Trista zi a tinerilor



Azi a avut loc prima ediţie a unei manifestări atât de vădit electorale, încât până şi în Sectorul 5 ar fi fost huiduită. Noua zi a Tinerilor Timişoarei, aşa cum a fost denumită de cei din Primărie, a presupus un program ce urma să se desfăşoare de-a lungul întregii zile, mai ales în zonele noi pietonale ale centrului: scopul, este evident, a fost umplerea cu program de mâna a treia a unei frumoase zile de weekend, ca să vadă miile de timişoreni (dacă se poate tineri) că EL, primul edil al oraşului, se ocupă creativ de timpul liber al trecătorilor. Un bluf electoral pe care presa l-a tratat imediat ca atare. 

În paralel cu tristeţile ce se desfăşurau sub înaltul pontaj al primarului, prin zonele cele mai centrale din oraş (transformate în bâlci), în altă parte, fix în faţa primăriei, debuta la ora 14 un protest al tinerilor, da, tocmai al lor, ca reacţie la tergiversarea construirii unui skatepark.




Skaterii s-au adunat în faţa primăriei, deşi autorizarea dată pentru protest, din partea vestitei Comisii pentru Autorizarea Adunărililor Publice (nume orwelian cu totul...) prevedea ca loc de desfăşurare a protestului Prefectura. Nimeni nu ştia motivul pentru care acest protest a fost autorizat să se desfăşoare în faţa Prefecturii. Doar un analfabet administrativ poate să-şi închipuie că Prefectura are vreo legătură cu construirea skateparkului. Poate că cei din Comisia pentru Autorizarea Adunărilor Publice nu sunt prea departe de analfabetismul presupus, fiind numiţi acolo de Primar doar pentru ca să stea drepţi în faţa lui.

Oamenii cu skate-urile s-au dus în faţa Prefecturii şi s-au desfăşurat.





Mai multe comentarii ale participanţilor acuzau Primăria pentru delăsarea cronică faţă de cerinţele tinerilor normali din Timişoara, cei care aşteaptă de ani de zile un skatepark civilizat. Sigur, ei nu sunt organizaţi în asociaţii prin care Robu îşi poate realiza un lobby eficient, ei sunt pur şi simplu oameni ai oraşului ce au nevoie de aer şi de locuri frumoase, pentru că altfel vor pleca, mai devreme sau mai târziu, din oraşul lor natal. De multe ori s-a întâmplat ca aceşti tineri să fie amendaţi de jandarmerie şi de poliţie pentru că se dau cu skate-urile pe trotuare şi în parcuri. Le plăteşte Robu aceste amenzi? 

Mai mult, se aude faptul că realizarea unui skatepark ar fi trebuit să fie realizată de către antreprenorul ce realizează una dintre cele mai mari lucrări de reabilitare, a unui imobil în care funcţionează un liceu timişorean, aceasta ar fi fost învoiala subterană pe care primarul ar fi intenţionat să o facă. Doar că antreprenorul a intrat în faliment, iar skateparkul a rămas tot în faza de proiect eşuat.

Spre exemplu, Bucureştiul are 5 skatepark-uri, Oradea are trei, Clujul are două.

Cred că lui Robu nu-i pasă mai deloc nici de ceea ce-şi doresc tinerii Timişoarei (dovadă stă programul aiuristic făcut pentru această hilară Zi a Tineretului Timişorean), nici de preferinţele sportive ale tinerilor (dovadă stă implicarea până la cot în afacerile fotbalului de (contra)performanţă, comportament de vătaf pe moşie), şi nici de ce o să se întâmple cu viaţa tinerilor din Timişoara după 5 iunie 2016, după alegeri. 

Singurul motiv care pentru care primarul pompează bani publici şi eforturi umane ale regiilor şi societăţilor din subordinea Primăriei în direcţia unor circoteci destinate (declarativ) tinerilor din Timişoara este motivul electoral. 

Astăzi, însă, cu şase săptămâni înainte de alegerile locale, cred că s-a schimbat cumva regula jocului. Tinerii Timişoarei, uneori indiferenţi, alteori prinşi în jocuri de culise, au reacţionat la felul ăsta foarte-foarte învechit de a face politică şi administraţie, au văzut clar cum se încearcă în plin centru al Timişoarei cumpărarea bunăvoinţei lor în preajma alegerilor locale, au zâmbit ironic şi şi-au văzut de drum. Tinerii Timişoarei s-au lămurit, primarul vine cu circoteci ieftine ca că se facă plăcut (căci de cunoscut este foarte cunoscut, şi vai-vai cum se mai vorbeşte despre el...) Şi, coincidenţă interesantă, unii dintre tinerii timişoreni chiar au organizat un protest, aşa, pentru ca să se ştie că celui care e prea sigur pe el îi vine vremea când se aşteaptă cel mai puţin.

Valul schimării nu poate să fie dat decât de tineri. Şi localele de peste şase săptămâni vor fi decise tot de ei, prin neprezentare la vot (cum s-a mai întâmplat), ori prin votul de blam pe care îl vor da administraţiei de azi, o administraţie în care interesul pentru ei este sublim, o ştim, dar cam lipseşte ... 








Comentarii

Postări populare de pe acest blog

(de)compromis

Când se va bloca economia Timişoarei şi Aradului? Ce se poate face? Despre previzibila criză socială nu vorbeşte nimeni?

Aglutinarea fragmentelor de adevăr și minciună. O fantomă bântuie agenda publică: Statul Paralel.

Pâine şi circ, sezonul 2016

Cum se negociază o majoritate?

Foto, video şi scurte note (la cald) despre Revolution Festival 2016

Parlamentare 2016: Ponta vs Blaga în Circumscripţia electorală 37 Timiş

[ CARTEA DE SÂMBĂTĂ ] Citind "Femeia cu Părul Roşu"

Madonna la PSD