Orbecăiala Capitalei Europene a Culturii, ediția de Timișoara. Oamenii foarte talentați rămân ignorați, din cauza suprabirocratizării și festivismului





  • Un scandal neprevăzut și insolit, al unui plagiat așa-zis neintenționat, a devansat o ședință de bilanț a Asociației Timișoara - Capitală Europeană a Culturii. E vorba de un film de prezentare produs în condiții ciudate, prin „împrumutarea” fără consimțământul autorului a unui text. O eroare care e greu de justificat atfel decât în termenii unei grabe de a „scoate” ceva pe piață, de ochii lumii. E regretabil că TM 2021 se promovează cu un text care nu-i aparține.

  • Înainte de acest exemplu viu de inadecvare culturală, un alt protest, de data aceasta a celor din Unitatea artistică a Asociației TM2021, arăta că veștile bune despre pregătirea programului cultural pentru 2021 continuă să se lase așteptate nepermis de mult.

  • Chiar și semnalul de alarmă tras de către unul dintre cunoscuții italieni stabiliți în Timișoara, Gianluca Testa, este mai mult decât simptomatic pentru neliniștile trezite în comunitatea timișoreană, în urma inadecvărilor repretate în proiectarea unei strategii coerente de construcție a programului cultural 2021.

  • Explicațiile responsabililor nu pot repara bucla de inadecvare în care se află orașul, ca urmare a orbecăielilor celor responsabili din Asociație, Primărie, Consiliul Județean, Ministerul Culturii. În loc să vadă realist adevărul, toți acești „binefăcători” ai destinului de Capitală Europeană a Culturii se mărginesc să plutească într-un ocean de birocratizare și festivism, în care artiștii autentici nu se regăsesc, banii pentru proiectele majore lipsesc, comunitatea locală amorțește în așteptare, iar unele din cele mai entuziaste voci reprezentative ale comunității se exprimă cu pesimism față de orizontul acestui an cultural de talie europeană, ce se va desfășura aici, la noi în oraș.

  • Înainte de septembrie 2016, când s-a anunțat rezultatul jurizării candidaturilor pentru orașul european al culturii 2021, de când Timișoara s-a umplut, brusc, de aplaudaci și ganditori culturali, eram printre puținii localnici care estima o probabilitate foarte mare pentru ca Timișoara să câștige competiția. Am spus-o unor apropiați din zona culturală, dintre care doar unul singur a fost de acord cu mine, dar și unor politicieni, care au rămas pe gânduri și s-au încruntat (în culise), foarte puțini au crezut că este posibil ca acest titlu râvnit să fie câștigat de comunitatea timișoreană, așa dezbinată și deseori desuet-provincială cum o tot vedem, fără orizont și făloasă nevoie-mare. Un exemplu notabil de solidaritate, de care noi nu am fost capabili până acum, s-a văzut la Cluj, de curând, unde marea majoritate a organizatorilor de event-uri de talie națională și internațională și-au dat mâna și au generat proiectul Un Singur Cluj.

  • La Timișoara, o propunere formulată în timpul pandemiei, pentru upgrade și accelerare a pregătirilor programului cultural 2021 prin avansare în online și digitalizare masivă a evenimentelor și producțiilor culturale, care promitea un salt de expunere la public în plan național și internațional, a fost primită de responsabili cu rezerve, semn că e nevoie să curgă multă apă pe Bega până când vom gândi și vom acționa în mod coerent și pozitiv în comunitate, până când responsabilii de aici își vor juca rolul de parte a soluției și nu cel de parte a problemei, cum sunt acum.

  • Am avea, bineînțeles, dacă ne gândim bine, oameni foarte talentați pentru rolul de mediator între toate interesele locale, naționale și europene, dar, mai ales, oameni cu talent în privința conducerii proiectelor artistice, pentru un program atât de complicat și care atrage cele mai înalte așteptări din partea publicului de aici și de peste tot din Europa. Domnul Ioan Holender, fost director al Operei din Viena, retras din poziția de președinte de onoare al Asociației Timișoara - Capitală Europeană a Culturii, un talent timișorean cu zeci de ani de experiență în managementul unei scene de primă mărime în Europa, ar fi una dintre primele propuneri pentru acest rol, de decizie și mediere în Asociația Timișoara - Capitală Europeană a Culturii. Chiar dacă se află la o vârstă a senectuții, secondat de unul sau doi tineri manageri adjuncți, fostul director al operei vieneze poate face ușor ceea ce alții nici nu visează să realizeze nici în trei vieți.

  • Mai sunt și alți lideri talentați, care ar avea putere să mobilizeze lumea artistică și întreaga comunitate pentru anul capitalei europene. Din lumea afacerilor și managementului, un cunoscut timișorean, orientat spre cultura contemporană, Ovidiu Șandor, inițiator al Bienalei de Artă Contemporană, ar asigura un echilibru între pedanteriile lumii artistice și managementul financiar complex dintr-un astfel de proiect. Dintre producătorii de evenimente internaționale majore Made-In-Timișoara, Robert Șerban este o voce limpede a literaturii timișorene care, alături de o echipă dedicată, realizează de ani de zile Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILT), prezidându-l cu succes, un rol pe care l-ar replica cu mari șanse de reușită și în cazul TM2021.  Managerii consacrați ai scenelor teatrale timișorene, Ada Hausvater și Balázs Attila, sunt, de asemenea, potențiali coordonatori de succes pentru anul cultural european în Timișoara. La fel, manageri talentați de spații, evenimente și festivaluri timișorene, cunoscuți deja publicului național și internațional, pot fi alegeri de succes. Unul dintre ei, Ovidiu Megan, după ce a candidat fără succes la concursul pentru președinția Consiliului Director al Asociației TM2021, a lăsat la o parte orice resentiment și a pus bazele unui festival intrat de acum pe agenda internațională muzicală. Sau, de ce nu, antreprenoarea Raluca Selejan, co-fondatoare a librăriei independende „La Două Bufnițe”, pe care în aceste zile o susțin mulți-mulți timișoreni în compețitia pentru câștigarea premiului Matei Brâncoveanu.

  • Se pot numi mulți alți oameni talentați, singurul risc e cel de a rămâne ignorați, așa cum s-a întâmplat și până acum, din cauză de prea mult localism și făloșenie gratuită.







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trista zi a tinerilor

(de)compromis

Când se va bloca economia Timişoarei şi Aradului? Ce se poate face? Despre previzibila criză socială nu vorbeşte nimeni?

Aglutinarea fragmentelor de adevăr și minciună. O fantomă bântuie agenda publică: Statul Paralel.

Pâine şi circ, sezonul 2016

Cum se negociază o majoritate?

Foto, video şi scurte note (la cald) despre Revolution Festival 2016

Parlamentare 2016: Ponta vs Blaga în Circumscripţia electorală 37 Timiş

[ CARTEA DE SÂMBĂTĂ ] Citind "Femeia cu Părul Roşu"

Madonna la PSD