Banatul portocaliu. Festul lent al dovlecilor, Kikinda, septembrie 2019



Banatul de pustă sărbătorește în acest weekend, la Kikinda, Regiunea Voivodina, Serbia, printr-un festival portocaliu. 

Festivalul dovlecilor, sau ludăilor, în vechea denumire, nu e doar despre legumicultură și tradiții locale, nu e doar despre dovleci imenși sau despre gusturi, e mai ales cu mii de oameni, în sărbătoare lentă.

Aflat la distanță de 70 de km de Timișoara, cu 40 de mii de locuitori,  plasat în plină pustă bănățeană, micul oraș Kikinda sărbătorește toamna chiar prin culoarea caldă a prosperității culinare. Portocaliul e culoarea gusturilor și a întâlnirilor culturale, regăsite într-un mic oraș al fostului imperiu austro-ungar, unde oamenii vin să se distreze lent.















În Kikinda portocalie nu se regăsesc doar cei mai mari și grei dovleci ai recoltei acestui an, de până la jumătate de tonă greutate, deși gabaritul dovlecilor chiar naște uimiri. 










În Kikinda portocalie nu sunt căutate doar plăcintele și prăjiturile tradiționale, cu gusturi faine, unele aproape uitate, deși toți sunt atrași în primul rând de standurile cu bunătăți de la cuptor.










Sărbătoarea din Kikinda portocalie nu se arată doar prin costumele și dansurile populare, ori cântecele tradiționale, deși dulcele lor sunet și culorile lor sunt duioase și multiculturale.





















Kikinda portocalie este colorată mai ales prin oamenii faini care vin la festul dovlecilor de peste tot din regiune, atent pregătiți și cu zâmbete pe chipuri, grupuri de turiști sau de localnici calmi, luminând ei înșiși piața principală a festivalului lent din Banatul portocaliu de toamnă.





























































































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Trista zi a tinerilor

(de)compromis

Când se va bloca economia Timişoarei şi Aradului? Ce se poate face? Despre previzibila criză socială nu vorbeşte nimeni?

Aglutinarea fragmentelor de adevăr și minciună. O fantomă bântuie agenda publică: Statul Paralel.

Pâine şi circ, sezonul 2016

Cum se negociază o majoritate?

Foto, video şi scurte note (la cald) despre Revolution Festival 2016

Parlamentare 2016: Ponta vs Blaga în Circumscripţia electorală 37 Timiş

[ CARTEA DE SÂMBĂTĂ ] Citind "Femeia cu Părul Roşu"

Madonna la PSD